12 tipov pre zjednodušenie učenia sa cudzieho jazyka

V ponuke sa zobrazujú iba termíny kurzov ktoré budeme otvárať a majú voľné miesta. Je možné sa stále prihlásiť. Začíname od 8. apríla.

Kategórie
 
 
 
 
 

12 tipov pre zjednodušenie učenia sa cudzieho jazyka

sivUčenie jazyka nie je jednoduché, vedia to potvrdiť hlavne začiatočníci, ktorých začiatky sú ťažké, ale o to krajší je každý jeden malý krôčik vpred. Dnes chceme pomôcť a dať zopár tipov na jednoduchšie učenie nielen začiatočníkom, ale všetkým, ktorý sa pustili do niečoho takého pekného a dobrodružného ako je spoznanie nového jazyka.

Niektoré tipy budú možno znieť banálne, ale nie je na škodu pripomenúť si ich.

 

1. Najdôležitejšie je začať

Stále rozmýšľate o tom, že sa chcete naučiť cudzí jazyk? Stále zvažujete ako a kedy? Nemáte čas a neviete ako všetko zorganizovať? Nerozmýšľajte priveľa, nepovedie to k žiadnemu výsledku. Jednoducho začnite, hoci neviete presne ako to budete zvládať. Je lepšie začať a vyskúšať. Jazyk vás určite nadchne a potom sa všetko akosi ľahšie zorganizuje.

 

2. Na učenie neexistuje ideálny materiál.

Používajte ten, ktorý ste dostali k dispozícii. Ak nájdete niečo lepšie, môžete doplniť existujúce materiály.

 

3. Cudzí jazyk začnite používať od prvej chvíle

Nehovorte „začnem, keď budem vedieť hovoriť/písať.“ Hovoriť sa naučíte iba hovorením, písať iba písaním. V určitom okamihu musíte začať precvičovať vaše novo nadobudnuté zručnosti. Ak nezačnete, posúvať dopredu sa budete veľmi pomaly.

 

4. Nebojte sa chýb

Nebojte sa urobiť chyby pri učení. Nech vás robenie možných chýb nebrzdí v rozprávaní, písaní, čítaní... Najlepšie si zapamätáme ak urobíme chybu a vzápätí nás opravia. Nebojte sa posmeškov. V kurze sa vám smiať nikto nebude. Lektor je v kurze pre vás a so študentmi ste na jednej lodi.

 

5. Hneď od začiatku sa venujte výslovnosti

Správnu výslovnosť sa snažte zafixovať hneď od začiatku. Je to oveľa jednoduchšie ako sa neskôr snažiť zmeniť nesprávne naučenú výslovnosť na správnu.

 

6. Naučte sa gramatiku v situačnom kontexte

Gramatiku nebudete vedieť správne použiť, ak sa ju budete učiť izolovane. Pokúste sa teda vždy učiť gramatiku ako súčasť určitej témy.

 

7. Kombinujte vždy čítanie a počúvanie

Čítajte nahlas. Ak budete iba čítať, alebo iba počúvať obsiahnete iba zlomok možného. Pri kombinovaní oboch techník znásobíte výsledok.

 

8. Rozmýšľajte vždy v cudzom jazyku

To môžete už aj ako začiatočník. Ak počúvate akýkoľvek rozhovor, preložte si v hlave pre seba jednoduchšie pasáže do cudzieho jazyka – začnite pozdravmi a krátkymi jednoduchými frázami. Ako pokročilý študent môžete samozrejme urobiť omnoho viac. V hlave si zosumarizujte to čo počujete alebo čítate v cudzom jazyku, ktorý sa práve učíte. Nezávisí to od detailov alebo od gramatickej správnosti. Účelom tohto cvičenia je zvyknúť si na používanie jazyka.

 

9. Počas prvých mesiacov sú slovíčka najdôležitejšie

Bez slovnej zásoby vám ani najlepšia gramatika nepomôže. Ako by ste chceli vedieť vytvoriť konjunktiv alebo stupňovať prídavné mená, ak nepoznáte slovesá alebo prídavné mená?

 

10. Učte sa denne, ale nie priveľa

Venujte sa jazyku radšej častejšie v kratších časových úsekoch ako raz týždenne hodiny. Ak chodíte na kurz iba raz týždenne, nájdite si čas aj počas týždňa na pár minút. Čím častejšie študujete jazyk, tým lepšie. Aj 10 minút denne prinesie veľa.

 

11. Učenie musí byť pestré

Zmierte sa s tým, že jazyk sa nenaučíte  cez noc. Nebude to ani zo dňa na deň. Bude to proces, ktorý trvá dlhšie - tak si ho určite užite. Dôležitá je neustála obmena pri učení a aktivitách s tým spojených. Preto aj u nás v kurzoch sa stále venujeme niečomu inému. Obmena aktivít pomáha aj učeniu sa jazyka vo všetkých jeho kompetenciách (písanie, čítanie, hovorenie, počúvanie).

 

12. Majte radosť pri učení a z nového jazyka

Používajte jazyk znovu a znovu, napríklad pri rozhovoroch s kolegami zo zahraničia, alebo v e-mailoch alebo listoch zahraničným priateľom. Užite si svoje úspechy a zamerajte sa na to, čo už viete. A predovšetkým: bavte sa!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia